Billede af håndtryk
Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Borger Integration Modtagelse

Modtagelse

Modtagelse – dag 1

Den første dag bliver du modtaget af vores modtageteam. Vi henter dig enten på dit bornholmske asylcenter eller i Bornholms Lufthavn. Vi kører til integrationsafdelingen i jobcentret, hvor vi skal gennemgå de formelle papirer du som ny borger skal skrive under på. Vi kører også i banken, hvor du kan hæve penge fra din nye konto.

Efterfølgende vil vi vise dig hen til din nye bolig. Du får udleveret en plan over den første måneds tid, så du ved hvad der skal ske.

Hjemmebesøg – dag 2

Dagen efter kommer der en mentor og besøger dig i din nye bolig. Mentorens rolle er at vejlede dig i forhold til din nye situation. Mentoren vil fortælle en masse om bl.a. bolig, buskort, og hvordan din plan ser ud den første måned. Mentoren er der for at gøre det så nemt som muligt for dig at flytte ind i Bornholms kommune. Du kan stille spørgsmål til mentoren, hvis du er i tvivl om noget.

Hvis du/I har børn kommer der, i stedet for en mentor, en familiekonsulent på besøg. Familiekonsulenten vil hjælpe jer med de samme ting, men kan også hjælpe med skolestart for større børn og pasning i vuggestue/børnehave for mindre børn.

Bolig

Du bliver tilbudt enten en midlertidig eller permanent bolig af kommunen.

Hvis du bliver tilbudt at bo i en midlertidig bolig, skal du dele wc/bad og køkken med andre. Huslejen udgør en fast månedlig ydelse og det er inklusiv vand, el og varme. Beløbet fastsættes én gang om året. Du kan se beløbet i boksen til højre. Du skal bo i den midlertidige bolig, indtil du finder en anden bolig, eller kommunen tilbyder dig en permanent bolig. Da det er kommunen, som udlejer midlertidige boliger, kommer der jævnligt en mentor på besøg og holder møde med dem, som bor i midlertidig bolig for at høre, hvordan det går, og for at se om der bliver holdt rent i boligen og husordenen bliver overholdt. Mentoren kan hjælpe dig med at søge en permanent bolig hos fx bornholmske boligselskaber, hvor du kan skrive dig på venteliste.

I en permanent bolig har du som regel eget wc/bad og køkken. Huslejen varierer fra bolig til bolig. Du får desuden regninger for varme og elektricitet. Hvis der opstår problemer, skal du kontakte din udlejer, som står i kontrakten.

Mentoren kan hjælpe dig med at lægge et budget og lave betalingsaftaler, så regninger automatisk bliver betalt fra din konto hver måned.

Den første måned

I den første måned er du tilknyttet en mentor, som skal hjælpe dig i gang med det nye liv på Bornholm. Du har en del aftaler den første måned, fordi du skal have ny information om, hvad vi forventer af dig, og hvad du kan forvente af kommunen. Desuden skal du have en masse ny viden om det danske samfund og arbejdsmarked.

Kursus i NemId, borger.dk, jobnet.dk og netbank.

Du vil blive indkaldt til et fire dages kursus, hvor du skal lære forskellige it-kundskaber, som er nødvendige for at deltage som aktiv borger i Danmark. Der er tolk ved kurset.

Informationsmøde

Du bliver indkaldt til et informationsmøde i kommunen, hvor vi vil fortælle om dine muligheder, pligter, og rettigheder.

Du skal til samtale hos din sagsbehandler. Sammen med sagsbehandleren skal du udarbejde en integrationskontrakt, som indeholder de aktiviteter, som du skal i gang med, fx danskuddannelse og virksomhedspraktik. Du vil møde en jobkonsulent, som skal hjælpe dig med at finde en praktikplads. Du vil også møde en repræsentant fra afdelingen Ydelser, som behandler ansøgninger om integrationsydelse og udbetaler den.

Det er vores mål, at du i løbet af den første måned bliver informeret og vejledt, så du ved, hvor du kan søge information, og hvad dine pligter og rettigheder er.

Danskuddannelse

Du skal starte på din danskuddannelse, senest efter 1 måned.

Du vil også møde en medarbejder fra sprogcentret, som skal vurdere, hvilken danskuddannelse, du skal starte på.

Det er vigtigt at du følger sprogundervisningen, da dine dansk kundskaber er en forudsætning for at du kommer ind på arbejdsmarkedet.

Netværk

Mentoren vil fortælle dig om muligheder for nyt netværk. Der er fx Bornholmske Flygtningevenner, som er en forening, som bl.a. hjælper flygtninge med at lave ansøgninger om familiesammenføring og pas samt forlængelse af opholdstilladelse. Foreningen laver desuden forskellige hyggelige og spændende arrangementer. Hos Bornholmske Flygtningevenner kan du også skrive dig op til at få en dansk kontaktfamilie-/ven.

Der er over 100 foreninger på Bornholm, som laver forskellige aktiviteter fx sport, vandreture eller kreative ting. Hvis du ønsker det, hjælper vi dig gerne med at starte i en forening.