Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Borger Stof og Alkohol Mest for fagpersoner

Mest for fagpersoner

På denne side kan du finde forskellige informationer, der kan være relevante for dig, der via dit arbejde stifter bekendtskab med rusmiddelrelaterede problemstillinger, eller for dig, der gerne vil vide mere om Bornholms Regionskommunes forebyggelsesindsatser på rusmiddelområdet.

Skal du opspore og henvise borgere med alkoholproblemer?

De medarbejdere i kommunen, som skal opspore og henvise borgere med alkoholproblemer, har brug for et redskab, som gør opgaven klar og enkel at gå til. Derfor har Sund By Netværket udviklet et samtaleredskab, som består af 3 dele:
 
• En samtaleguide som giver en skridt-for-skridt model for en kort opsporende samtale om alkohol.
Samtaleguiden giver mulighed for at bruge enten åbne spørgsmål eller screeningsspørgsmål til opgaven og giver eksempler på gode spørgsmål, der kan skabe en god dialog om borgenes brug af vin, øl, spiritus mv. 
 
• Et ark med screeningsspørgsmål til mulig brug for samtalen
 
• En notesbog, der kan udleveres til de borgere, som kunne have glæde af at drikke mindre. Notesbogen indeholder viden om alkohol og motiverer borgeren til at overveje, undersøge og følge sit alkoholforbrug.

 

Materialet bygger på den bedste viden på området om, hvad der kan motivere storforbrugere af alkohol til at drikke mindre og mennesker med alkoholproblemer til at søge mere hjælp.
Samtaleguiden og arket med screeningsspørgsmål kan downloades gratis på Sund By Netværkets hjemmeside i printvenlige udgaver. Når du er inde på hjemmesiden, skal du bladre frem til side 3 for at finde materialet. Her kan du også bestille flere kopier af materialet.
 
Klik her for at downloade samtaleguiden og arket med screeningsspørgsmål.
 

Hvis jeg får kendskab til, at et barn lever i en familie med alkohol- eller stofproblemer

Et barn, der vokser op i en familie med alkohol- eller stofproblemer har brug for hjælp fra en voksen – hjælp til at tale med forældrene om det, hjælp til at finde en plan som barnet kan bruge, når forældrene er meget berusede og hjælp til at sætte ord på sine oplevelser og bekymringer.

Rigtig mange børn og unge oplever, at deres forældre drikker for meget alkohol. I Danmark har man registreret, at 60.000 børn og unge vokser op i familier med alkoholproblemer. Og man skønner at der derudover er 200.000 børn, som ikke er registreret.

Hvis du har en bekymring for et barn, der lever i en familie med alkohol- eller stofproblemer, har du pligt til at underrette kommunen. Du kan læse mere om underretninger her.

Du kan også hjælpe barnet med at skabe kontakt til nogle af de muligheder for rådgivning og hjælp, der findes. Du kan læse mere om rådgivning og hjælp her.

Hvis jeg får kendskab til en ung, der har alkohol- eller stofproblemer

Når du som lærer, pædagog, sportstræner eller lignende kommer i kontakt med en ung, som du mistænker for at have alkohol- eller stofproblemer, er der mange gode grunde til, at det er dig, som kender den unge, og ikke en misbrugsbehandler, der tager en samtale med den unge. At tale om rusmidler er en del af den sociale og pædagogiske indsats, du i forvejen gør. Desuden kan det stigmatisere den unge unødigt at omtale ham eller hende som misbruger, eller at insistere på, at han eller hun skal i behandling.
 
Du kan også kontakte Ungerådgivningen. Du kan læse mere om Ungerådgivningen her.
 
Hvis du som professionel er i kontakt med en gruppe af unge med misbrugsproblemer, har du mulighed for at misbrugsteamet tilrettelægger et særligt forløb. Læs mere om Udgående Gruppeforløb her

Hvis jeg som leder eller kollega får kendskab til, at en kollega har alkohol- eller stofproblemer

En indsats på arbejdspladsen over for alkoholproblemer har meget store chancer for at give gode resultater. Undersøgelser vise, at hele 63 % gennemfører en alkoholbehandling, når arbejdspladsen har henvist til behandlingen, mens alene 19 % gennemfører en alkoholbehandling, når eksempelvis skadestuen eller sygehuset henviser til behandlingen.

Men for at gøre noget ved problemet så tidligt som muligt, vil det ofte være en forudsætning, at arbejdspladsen har en velfungerende rusmiddelpolitik, og at der er personer på arbejdspladsen, der kan og tør tage den vanskelige samtale med en kollega, der har alkohol- eller stofproblemer.

I kan få inspiration til udformningen af jeres lokale rusmiddelpolitik og hjælp til, hvordan man kan tage den vanskelige samtale med en kollega, der har alkohol- eller stofproblemer på Sundhedsstyrelsens hjemmeside. Læs mere om Alkoholpolitik og alkoholproblemer på arbejdspladsen her.
 

Netværk

Bornholms Regionskommune er en del af Sund By netværket.
 
Bornholms Regionskommune er medlem af Netstof og Smash.

Kontakt

Få vejledning om hvilke indsatser Bornholms Regionskommune har på rusmiddelområdet.

Kontakt leder af misbrugsområdet
Hanne Ulrich på telefon 56 92 75 07.