Formålet med en inklusionspolitik
At tydeliggøre de inkluderende værdier:
- Tilstedeværelse
- Deltagelse
- Læring
for både forældre, børn og professionelle. At tydeliggøre redskaber og procedurer der fremmer inklusion og en effektiv ressourceanvendelse
Overordnede mål for inklusion
- Kvaliteten i de almene tilbud styrkes og udvikles som led i inklusionsindsatsen.
- At ressourcerne anvendes effektivt i forhold til inklusionsmålsætningerne.
- Opfølgning på målopfyldelsen indgår i de almindelige administrative og tilsynsmæssige opgaver. I konkrete projekter kan der gennemføres en egentlig evaluering.
Definition af begrebet inklusion
Inklusion er værdifuldt for alle børn – og ikke alene for børn med særlige behov! Inklusion indebærer, at børn lærer at forholde sig til, håndtere og værdsætte det, som er anderledes end dem selv. Det betyder, at: Børn bliver nysgerrige på og inspireres af det, de ikke kender og forstår. De lærer at lege og samarbejde på tværs af forskelle. De opdager egne normer – og bliver derved klogere på sig selv.
Inklusion er en proces, der aldrig standser. Inklusion skal øge mulighederne for tilstedeværelse, deltagelse og læring for alle børn i dagtilbud og skoler. Det er vigtigt at understrege at de tre elementer skal optræde samtidigt.
- "Tilstedeværelse" betyder, at så mange børn og unge som muligt skal have mulighed for fysisk tilstedeværelse i de almindelige dagtilbud og skoler.
- "Deltagelse" betyder, at alle børn og unge oplever sig som værdifulde deltagere i dagtilbuddenes og skolernes faglige og sociale fællesskaber.
- "Læring" betyder, at alle børn og unge tilbydes vilkår, så de lærer mest muligt både fagligt og socialt.