Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Bornholm bliver Nationalt Center for Grøn Energi

Bornholm bliver Nationalt Center for Grøn Energi

04-02-2022

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har netop offentliggjort, at de vil yde 27,2 mio. kr. i økonomisk støtte til at Bornholm bliver et nationalt knudepunkt for viden om grøn energi, udvikling af teknologi, innovation, bæredygtighed og en pioner inden for grøn erhvervsudvikling.

Dagens gode udmelding fra Erhvervsfremmebestyrelsen vækker naturligt nok begejstring hos borgmester Jacob Trøst: 

"Med tilsagnet om Nationalt Center for Grøn Energi får Bornholm en helt ekstraordinær vækstmulighed. Vi får mulighed for at skabe nye jobtyper og for at kunne tiltrække højt specialiseret arbejdskraft og studerende til øen. Nationalt Center for Grøn Energi vil skabe værdi både for Bornholm, for Danmark og for resten af verdenen. Med centeret og energiøen bliver vi samlingspunkt for viden og udvikling af grøn energi i et land, som i forvejen har den grønne førertrøje." 

I en pressemeddelelse fra Erhvervsstyrelsen udtaler Erhvervsminister Simon Kollerup (S):

"Jeg har ærlig talt svært ved at beskrive, hvor vigtig en milepæl vi runder i dag" … "I dag bliver vi klogere, og lokalt samarbejde bliver til virkelighed. Det er jeg pavestolt over at have været en del af. Det viser, hvad vi sammen kan udrette i Danmark - både på tværs af det offentlige og private samarbejde, men også når vi i Folketinget står sammen om beslutninger, der giver liv, vækst og arbejdspladser ude i vores lokalsamfund."

Bornholm har i en årrække arbejdet bevidst med den grønne dagsorden og har på mange områder været et skridt foran. Danmarks Tekniske Universitet (DTU) har i mere end 15 år været en del af talrige test- og demonstrationsprojekter i regi af Bornholms Energi & Forsyning.

"DTU har siden 2005 arbejdet sammen med bornholmske aktører om at udvikle nye grønne energiløsninger. Samtidig har vi, sammen med flere lokale aktører, en ambition om at etablere et residential college på Bornholm, som skal være et miljø, hvor forskere, rådgivere, virksomheder, studerende og lokale aktører samarbejder om at manifestere visionen om Bornholm som grøn testø. Vi glæder os til at fortsætte vores gode, veletablerede samarbejde i Nationalt Center for Grøn Energi, hvor vi vil arbejde sammen om udvikle de løsninger, der skal bringe os i mål med den grønne omstilling og understøtte nye danske styrkepositioner inden for energiøer og sektorkobling," siger koncerndirektør for Offentlig-private samarbejder, Livslang Læring på DTU, Carsten Orth Gaarn-Larsen.

Bornholms Regionskommune er overordnet operatør på ansøgningen. Bag ansøgningen står en række offentlige og private aktører, lokale såvel som nationale og internationale alle med en fælles dagsorden om at jagte løsninger, der kan realisere fremtidens energisamfund og sætte yderligere fart på den grønne erhvervsudvikling.

Indenfor to uger vil detaljerne i tilsagnet blive offentliggjort, hvorfor de enkelte aktiviteter fra ansøgningen der gives midler til, ikke er kendte endnu.

Om Nationalt Center for Grøn Energi
Tankerne og planerne for Nationalt Center for Grøn Energi indebærer …

  • Etablering af et Nationalt Center for Grøn Energi på Bornholm med et levende innovationshus
  • Udvikling af erhvervsmulighederne i forhold til den kommende energiø med 2-3 GW vindkraft
  • Afsøgning af mulighederne for en Power-to-X facilitet, der vil være central for Bornholm som Østersøens bunkerhub
  • Udvikling af konkrete brede samarbejder om Bornholm som testø.

Disse aktiviteter vil blive understøttet af:

  • Innovations- og erhvervsfremmeaktiviteter målrettet bornholmske virksomheder.
  • Tiltrækning af virksomheder udenfor Bornholm og startup virksomheder
  • Etablering af et Residential College, hvor forskere og studerende fra blandt andet DTU kan komme til Bornholm og lave undersøgelser og feltarbejde sammen med lokale, nationale og internationale partnere.

20 partnere bag ansøgningen
Gruppen af aktører bag ansøgningen består af 20 partnere, hvor Bornholms Regionskommune har været samlende kraft bag arbejdet med ansøgningen. Desuden er der opbakning til projektet fra SMV Bornholm og DI Bornholm.

De 20 partnere i projektet er: 

  1. Bornholms Regionskommune.
  2. Bornholms Energi & Forsyning.
  3. Danmarks Tekniske Universitet.
  4. Rønne Havn.
  5. Siemens Gamesa.
  6. Ørsted.
  7. Energinet.
  8. Danfoss.
  9. Center for Regional & Turismeforskning.
  10. Business Center Bornholm.
  11. Offshore Center Bornholm.
  12. Campus Bornholm.
  13. Energy Cluster Denmark.
  14. Digital Lead.
  15. Maritime og Logistics Innovation Denmark.
  16. Copenhagen Capacity.
  17. Skovgaard Invest.
  18. Haldor Topsøe.
  19. Gate21.
  20. Danfoss.