Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Bornholms erhvervsvenlighed er fortsat i fremdrift

Bornholms erhvervsvenlighed er fortsat i fremdrift

09-09-2019

Imens bornholmske virksomheder har haft et positivt ryk i beskæftigelsen de seneste år, har Bornholms erhvervsklima også haft fart på fremad med en stabil hastighed. Det viser en ny undersøgelse, foretaget af Dansk Industri (DI), som undersøger kommunernes erhvervsvenlighed.

Bornholm har fremgang for tredje år i træk og rykker ni pladser frem til en samlet 55. plads på DI's rangliste over erhvervsvenlige kommuner i 2019. Samlet set er Bornholm rykket 34 pladser frem siden 2016.

I undersøgelsen angiver virksomhederne, hvilke områder kommunen bør prioritere for at styrke vækstmulighederne fremadrettet. De to højeste ønsker er bedre sagsbehandling og adgang til arbejdskraft.

Bedre samarbejde mellem virksomhederne og jobcentret
Virksomhederne er blevet endnu mere tilfredse med samarbejdet med jobcentret og med kommunens indsats for at opfylde virksomhedernes behov for kvalificerede medarbejdere. Bornholm er også med i toppen, når det gælder kommunens indsats for at fastholde og tiltrække nye borgere.  

I undersøgelsens kategori Uddannelse går Bornholm 39 pladser frem til en 18. plads. Virksomhederne kvitterer især for et godt samarbejde med folkeskolerne, og både uddannelsesniveauet og karaktersnittet ved folkeskolens afgangseksamen er løftet. 
 
Sagsbehandling er stadig en udfordring
Det andet område, der fylder meget på virksomhedernes ønskeliste, får knap så gode vurderinger i undersøgelsen. Her går Bornholm 24 pladser tilbage til en samlet 57. plads i kategorien Kommunal sagsbehandling. Især tilfredsheden med sagsbehandlingen af byggesager halter bagefter. Sagsbehandlingstiderne for erhvervsbygninger overholdes i 68 pct. af tilfældene, hvilket er en forbedring på 13 pct. det seneste år. Derudover går Bornholm fem pladser tilbage til nr. 70 i kategorien Fysiske rammer, der blandt andet  måler tilfredshed med erhvervsgrunde med plads til udvikling og med den lokale planlægning.
 

Om Dansk Industris undersøgelse Lokalt Erhvervsklima 2019

DI's undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2019, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 10. år i træk, at DI laver undersøgelsen.

7.332 virksomheder inden for DI's brancher, blandt andre produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 370.000 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 20 pct. af den private beskæftigelse.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.

93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Læs mere om undersøgelsen og se kommunernes placeringer hos Dansk Industri