Billede af erhverv - Jensen
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Hvor bliver produkt- og idéudviklerne af?

Hvor bliver produkt- og idéudviklerne af?

30-08-2017

​10 mio. kroner. Nogenlunde så mange EU-penge har Bornholms Vækstforum mulighed for at give i tilskud til bornholmske virksomheder, der vil udvikle nye varer og/eller tjenesteydelser.

– Men der er lidt langt imellem ansøgningerne, for nu at sige det diplomatisk. Så jeg vil meget gerne slå på tromme for, at idémennesker og produktudviklere i det bornholmske erhvervsliv får øjnene op for denne her tilskudsmulighed og kontakter os med henblik på en ansøgning, så vi sammen kan sikre, at de her penge kommer det bornholmske samfund til gavn.

Sådan siger Lisbeth Fuglsang, der er strukturfondskoordinator for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling – i daglig tale kaldet EU-Regionalfonden.

 

Ekstern bistand

De 10 mio. EU-støttekroner i denne pulje kan tildeles virksomheder, der vil udvikle nye varer og/eller tjenesteydelser, hvor udviklingen er baseret på kendskab til markedet eller på kundernes behov.

Tilskudssatsen fra denne pulje er 25-45 procent af budgettet i et udviklingsprojekt afhængig af virksomhedens størrelse. Virksomheder kan opnå tilskud til udvikling af en første prototype, en løsningsmodel eller et koncept, samt til test af produktet på brugere og kunder.

Minimumtilskuddet under ordningen er 373.000 kr. Det betyder, at det samlede udviklingsbudget – alt afhængig af støttesats – skal være i omegnen af 1 mio. kr., for at der kan blive tale om støtte til projektet. Det skyldes blandt andet, at det er et krav, at udviklingsprojektet omfatter køb af ekstern konsulentbistand, forklarer Lisbeth Fuglsang og fortsætter:

– Den eksterne bistand kan være alt fra et stort konsulentfirma til en privat konsulent, bare konsulenten har en særlig viden inden for det givne område. Den eksterne bistand kan også omfatte udgifter til et patenteringsbureau, hvis man ønsker at patentbeskytte det produkt man udvikler.

Virksomhedens egne timer til produktudviklingen er også støtteberettigede.

 

Ret snørklet

Strukturfondskoordinatoren erkender, at det kan være kringlet at ansøge om EU-midler.

– Ja, det er ikke helt enkelt at søge EU-penge. Faktisk er det ret snørklet, det må vi indrømme. Men jeg og forskellige andre kollegaer her i Bornholms Erhvervsservice (samarbejde mellem Bornholms regionskommune, BCB, Væksthus Hovedstadsregionen m.fl., red.) hjælper meget gerne ansøgere igennem processen, så ansøgningen til sidst sidder lige i skabet.

– Når der ikke kommer mange ansøgninger ind til os for tiden til denne EU-pulje, kunne man jo godt forledes til at tro, at erhvervslivet ikke kender til muligheden. Så det må vi jo i så fald se at få rettet op på, siger Lisbeth Fuglsang.

 – Jeg vil kraftigt opfordre alle bornholmske virksomheder med en slags 'Ole Opfinder'-projekt eller lignende i tankerne, uanset om man arbejder på et produkt eller en tjenesteydelse, til at støve ideen af og komme frem. Kontakt os, så vi kan få de mange EU-kroner ud og arbejde til gavn for det bornholmske samfund, lyder hendes opfordring.

 

EU logoVF.jpg

 

 

Fakta om Bornholms Erhvervsservice

EU-regionalfonden og Lisbeth Fuglsang er en del af Vækstforumsekretariatet og har kontor i udviklingsafdelingen i Center for Erhverv, Uddannelse og Beskæftigelse på Landemærket 26 i Rønne.

Det er også her de øvrige offentligt finansierede erhvervsstøtteorganisationer på Bornholm har til huse under det fælles navn Bornholms Erhvervsservice. Alle med formålet at støtte en positiv udvikling for øen med særligt fokus på udvikling af virksomheder og arbejdspladser.

Bornholms Erhvervsservice’ slogan er ’Fra drøm til virksomhed’, hvilket fremgår af et katalog, der blev udgivet af Bornholms Erhvervsservice i marts 2017, og som også kan findes som pdf-fil på brk.dk

http://kortlink.dk/r722. Udgivelsen beskriver de mange muligheder, der er for hjælp og vejledning til Bornholms erhvervsliv via centeret, herunder EU-støtte til produktudvikling.

Om partnerskabets investeringer

EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere investerer hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet. Partnerskabets investeringer sker med afsæt i regionernes styrkepositioner og i innovation, grøn omstilling, uddannelse og iværksætteri. Bliv klogere på, hvordan vi gør en forskel for Danmark på http://www.regionalt.dkdk