Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Ny grøn hurtiglade-stander skal afprøves på Bornholm

Ny grøn hurtiglade-stander skal afprøves på Bornholm

14-06-2021

Et stort testbatteri med integreret HPC (High-Power Charger/hurtigoplader) er landet på Bornholm i forbindelse med det EUDP-finansierede projekt "TOPChargE" og det EU-finansierede projekt "INSULAE". 

En fem tons tung pakke fra danske Nerve Smart Systems er landet på Bornholm. Pakken er en container med et stort tre-strenget batteri, der kan hurtigoplade elbiler med op til 350kW. I det nye batteri bliver strømmen ledt direkte i batteriet uden at blive konverteret. Det sparer både energi og penge at undlade at konvertere strømmen.

Batteriet er udviklet af danske Nerve Smart Systems, som igennem projektetTOPChargE har fået støtte til udvikling af ladefunktionaliteter direkte fra et stort batteri.

"Der er rigtig god synergi imellem de to projekter, imens vi påviser elbilopladning med høj effekt i TOPChargE projektet, kan de mange andre testresultater man får med et stort energilager bruges i INSULAE projektet," siger Jesper Boie Rasmussen, opfinder af batteriteknologien 'Nerve Switch' og administrerende direktør i Nerve Smart Systems .

Caroline Meyer White, udvalgsformand for Særligt Udvalg om Klima og Bæredygtighed siger:

"Det er meget positivt, at Bornholm igen får mulighed for at teste nye grønne løsninger. Ladeinfrastrukturen er altafgørende for grøn omstilling af bilismen. Jeg håber, at batteriet kan være med til at skabe opmærksomhed, så flere tager en prøvetur i en elbil. Og ser sig selv være med til at gøre øen grønnere næste gang bilen skal skiftes ud".

Batteriet, der er mobilt og skal fungere som en ladestander for elbiler, vil være at finde på Bornholm i alt to år. I løbet af de to år skal batteriet stå et halvt år ad gangen på henholdsvis Campus Bornholms parkeringsplads og ved Green Solution House ad to omgange. De to lokationer giver mulighed for at så mange elbilejere som muligt kan lade deres elbiler på batteriet. Der vil være to ladeudtag, så to elbiler kan lade samtidigt. 

Billigere og mere energieffektivt: Grøn strøm direkte i batteriet
Formålet med det store EU-støttede projekt INSULAE er at implementere lokalt produceret, bæredygtige og billige energikilder i 3 europæiske øers energisystemer. Det er tanken, at batterisystemet, der installeres på Bornholm, skal være til inspiration for andre øer i EU, som ønsker at mindske deres CO2 udledning.

Som en del af den nye grønne innovative løsning, bliver batteriet tilsluttet til solceller i de perioder, hvor containeren står ved Campus Bornholm. Under normale omstændigheder bliver strøm fra solceller konverteret fra jævnstrøm til vekselstrøm og så tilbage igen til jævnstrøm, inden det bliver lagret i et batteri. Men i det nye batteri bliver strømmen ledt direkte i batteriet. Det sparer både energi og penge at undlade at konvertere strømmen, idet konverteringen medfører et energitab, og at selve konverteringsenheden koster penge. Lykkes forsøget med den nye teknologi, vil det derfor både være en billigere og grønnere måde at få strøm på.

Derudover er batteriet også et forsøg på at imødegå de udfordringer i elnettet, der på sigt kan opstå, når der kommer mange elbiler, som alle skal hurtigoplades på én gang. De ladestandere, der findes i dag, er nemlig tilknyttet elnettet, hvor der bruges strøm direkte fra net til bil. Samtidig er det svært at sikre, at den strøm, bilerne oplades med, er grøn.

"Med teknologien udviklet i TOPChargE projektet, og som afprøves i INSULAE, kan grøn energi lagres i store batterier, som dernæst kan lade elbiler op med minimalt effekttab. Samtidig reducerer man belastningen på elnettet." siger Mattia Marinelli, lektor fra DTU der er koordinator for InsulaE projektet.

Fra 1. juli kan du lade din elbil med grøn strøm fra batteriet
Elbilejere vil fra 1. juli 2021 kunne lade deres biler ved batteriet. Laderen er en såkaldt high power charger (350 kW). For at projekterne får testet teknologien i batteriet så godt som muligt, opfordrer partnerne bag projektet alle elbilejere til at svinge forbi batteriet og prøve laderen. På den måde skabes det bedste datagrundlag til det videre arbejde med at færdiggøre teknologien.

For mere information
Der bliver afholdt en teknisk pressebriefing om batteriet af Nerve Smart Systems på Campus Bornholm onsdag 16. juni kl. 13:30-14:30. For mere information om pressebriefingen kontakt: Lasse Von Elling, lve@nervesmartsystems.com

For mere information om projekterne se her:
TOPChargE projektet (TOPChargE konsortiet består bl.a. af DTU, PowerLab, Nerve Smart Systems, OK A.M.B.A og Fremsyn)

InsulaE projektet (INSULAE konsortiet består af 26 partnere. Partnere relateret til demonstrationen på Bornholm er DTU, Bornholms Energi og Forsyning, Fremsyn og Bornholms Regionskommune). 


insulae batteri ill.png