Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder De bornholmske grundskoler melder klar til at modtage alle på mandag

De bornholmske grundskoler melder klar til at modtage alle på mandag

25-02-2021

Trods kampen mod uret melder de bornholmske grundskoler nu klar til at kunne tage imod alle elever og ansatte på mandag under trygge vilkår og med tilbud om test to gange om ugen. 

Bornholms lave smittetryk igennem længere tid har gjort, at regeringen og sundhedsmyndighederne i går gav grønt lys til, at vi fra på mandag kan tilbyde alle at vende tilbage til den fysiske grundskole; folkeskoler som private- og friskoler.

Et krav for at åbne var, at skolerne skulle kunne tilbyde to ugentlige test til både lærere og elever. En større logistisk opgave, hvor der blandt andet skulle styr på; anskaffelse af rigtig mange testkit, ansættelse og uddannelse af rigtig mange podere, egnede lokaler til at gennemføre test, samtykke fra forældre osv. Alt sammen er nu faldet i hak, og derfor kan alle elever og ansatte fra på mandag vende tilbage til deres skoler. 

Borgmester Thomas Thors siger:

"Tidligere på dagen var min vurdering, at vi måske var nødt til at starte gradvist op, da det utvivlsomt var en meget voldsom opgave, der lå foran os med at få opbygget en så stor testkapacitet på så kort tid. Men jeg ved jo også godt, at vi på Bornholm er i stand til at løfte, når det gælder. Jeg vil gerne takke alle både i kommunen og vores eksterne samarbejdspartnere for et fornemt stykke koordineringsarbejde, stærkt samarbejde og en stor vilje til at ville lykkes. Der er ingen tvivl om, at det har en kæmpe betydning, at vores elever og ansatte nu kan vende tilbage."  

Anbefaling om test – ingen krav
Det ikke er et krav, at man lader sig teste, men der anbefales kraftigt fra regeringen og Sundhedsmyndighederne at ansatte og elever i grundskolen lader sig teste to gange om ugen for at holde smitten på afstand. Kommunens skolechef, Trine Schloss Pedersen og sundhedschef Karina Nørby sender sammen en stærk opfordring til ansatte, elever og forældre om at hjælpe til med at holde smittetrykket nede, når de fra på mandag atter ses. De siger: 

"Det vil være meget hjælpsomt, hvis man i hjemmene sammen med børnene kan repetere de gode Corona-vaner om at holde afstand, vaske hænder, spritte af, undgå kys/kram/håndtryk, nys i ærmet osv. Ligesom det også vil være en fordel, hvis eleverne kan møde ind nytestede på mandag. Det vil give os et rigtigt godt udgangspunkt for at kunne fortsætte med at holde et lavt smittetryk, men vi understreger, at det ikke er et krav for at kunne komme tilbage". 

Gode muligheder for at blive testet i weekenden
Allerede fra weekenden bliver der skruet op for antallet af tider hos testcenteret på Ullasvej overfor hospitalet og for kapaciteten i Kviktestcenteret i Søndermarkshallen i Rønne. Og når skolerne åbner i den kommende uge bliver det muligt at få foretaget test på sin skole. Desuden er der en række nye test steder på vej på Bornholm, som efter forventningen åbner i løbet af den kommende uge. Med den meget større testkapacitet på øen skulle det dermed blive lettere og hurtigere at få foretaget en test. Der er også en kortere og mere behagelig udgave på vej af kviktesten, der foregår i næsen. Denne test vil først og fremmest blive prioriteret og brugt til børnene. 

Forældre og elever vil i aften eller i morgen tidlig modtage et orienteringsbrev via Aula, og de skal holde sig orienteret de næste dage via deres skoles hjemmeside, da der kan komme flere detaljer og oplysninger der.