Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Er du interesseret i at være nævning og domsmand

Er du interesseret i at være nævning og domsmand

25-11-2022

Går du med tanker om at være nævning og domsmand (lægdommer), så har du mulighed for at søge optagelse på kommunens kommende grundliste. Fra denne liste bliver der udtaget nævninge og domsmænd til henholdsvis by- og landsretten for perioden 1. januar 2024 til den 31. december 2027.

Nævninge og domsmænd kaldes under ét for lægdommere og virker i nogle straffesager sammen med én eller flere juridisk uddannede dommere. Som lægdommer skal du ikke have særlige juridiske kvalifikationer eller uddannelse. Tværtimod er tanken, at du med åbent sind og en kritisk holdning til det, du præsenteres for i retten, skal være med til at afgøre sagen.

Bredde i sammensætningen

Grundlisten skal indeholde et bredt sammensat udsnit af kommunens befolkning fordelt på f.eks. køn, alder, etnisk oprindelse, uddannelsesmæssig baggrund og beskæftigelsesmæssig status. På Bornholm efterlyser vi især flere yngre og ældre borgere til hvervet.

Hvervet som lægdommer er et borgerligt ombud, og det betyder, at du som udgangspunkt har pligt til at være lægdommer, hvis du melder dig til listen og bliver udtaget til opgaven.

197 personer søges til Bornholms grundliste – et udvalg behandler ansøgningerne

Bornholms Regionskommune skal i alt stille med 197 egnede borgere til kommunens grundliste. Et politisk udpeget grundlisteudvalg på fem medlemmer behandler ansøgningerne, udarbejder grundlisten og indsender den til sidst til landsretten. Har du tidligere været lægdommer, er det ingen hindring for at blive optaget på listen - du skal blot søge igen.

Der er ingen garanti for, at du bliver udtaget til grundlisten, det kommer an på antallet som søger og sammensætningen af listen.

lov ikon.jpg

Sådan ansøger du

Du kan søge, hvis du er dansk statsborger, fyldt 18 år men heller ikke når at fylde 80 år inden perioden udløber i 2027. Der kan ansøges frem til den 15. februar 2023 ved at udfylde en begrundet ansøgning om at blive optaget på kommunens grundliste.

Du søger optagelse ved at udfylde ansøgningen (du skal bruge MitID), som ligger her. Klik på linket: Ansøgning om udtagelse som nævning og domsmand (borgeronline.dk)

Vil du vide mere?
Hvis du vil læse mere om at være nævning og domsmand, kan du med fordel besøge hjemmesiden for landets domstole: Danmarks Domstole - Lægdommer