Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Kommunen opfordrer boligejere til at have fokus på radon

Kommunen opfordrer boligejere til at have fokus på radon

26-01-2020

Ligesom flere andre kommuner bakker Bornholms Regionskommune op om Videncentret Bolius oplysningskampagne www.radonfrithjem.dk. Kampagnen har som formål at øge kendskabet til radon og opfordrer husejere til at måle, hvor meget radon de har i hjemmet.

Radon er en radioaktiv gas, som findes naturligt i undergrunden og især i den østlige del af landet. Herfra siver den ind i bl.a. boliger, hvilket øger risikoen for lungekræft. Verdenssundhedsorganisationen WHO og Sundhedsstyrelsen anslår, at 300 årlige tilfælde af lungekræft i Danmark kan relateres til radon.

Heldigvis kan hovedparten af husejerne nedbringe forekomsten af radon i hjemmet ved at gennemføre nogle enkle og billige tiltag såsom at tætne sprækker mod jord, rense ventilationsriste og sørge for god ventilering i huset.

Det er en privat sag at sikre sit hus mod radon, så kommunen tilbyder ikke hjælp, hverken økonomisk eller rådgivningsmæssigt, men opfordrer boligejere på Bornholm til at gå ind på hjemmesiden radonfrithjem.dk, hvor de kan finde oplysninger om radonsikring. 

Boligejere modtager brev via e-Boks
Alle boligejere på Bornholm vil modtage et informationsbrev via e-boks, hvor de bliver opfordret til selv at sætte fokus på radon og få foretaget en måling, hvis ikke det allerede er sket. En måling koster fra 500 - 1.500 kr. og kræver nogle få, små målere, der over en periode på to til tre måneder måler niveauerne i nogle af husets opholdsrum.

Om kampagnen
Radonfrithjem.dk er en kampagne, der bliver drevet af Videncentret Bolius, som er en del af den almennyttige forening Realdania. Kampagnen skal øge danskernes viden om radon, hjælpe boligejerne med at få målt radonniveauet i deres hjem, og ved for højt radonniveau få vejledning til at gøre noget ved det.

Læs mere på www.radonfrithjem.dk og www.bolius.dk