Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Nyt russisk mindesmærke afsløret i Allinge

Nyt russisk mindesmærke afsløret i Allinge

10-05-2021

I forbindelse med den russiske ambassadørs årlige besøg på den russiske kirkegård i Allinge, blev der i går søndag 9. maj afsløret et nyt mindesmærke i anledning af 75 året for russernes tilbagetrækning fra Bornholm.

Det nye mindesmærke som blev afsløret søndag med tilstedeværelse af både borgmester Thomas Thors og viceborgmester Morten Riis markerer det tragiske forlis, som den 1. juni 1945 ramte det danske skib "SS Vesterhavet" ud for Kolobrzeg (daværende Kolberg) i Polen. "SS Vesterhavet", som var bemandet med en besætning fra det lokale bornholmske Dampskibsselskabet af 1866, var blevet hyret af de sovjetiske styrker på Bornholm til at transportere sovjetiske soldater og tyske krigsfanger mellem Bornholm og Polen. "SS Vesterhavet" ramte ulykkeligvis en mine ud for Kolobrzerg 1. juni 1945, hvorefter det hurtigt sank og tog 172 sovjetiske soldater og 12 danskere med sig i døden. 

Det var den russiske ambassadør Vladimir Barbin, der søndag afslørede det nye mindesmærke i forbindelse med den årlige mindeceremoni på den russiske kirkegård i Allinge. Et arrangement som den russiske ambassade afholder hvert år i begyndelsen af maj for at vise de døde soldater på kirkegården ære og samtidig markere afslutningen af 2. verdenskrig. Fra Bornholm deltog som tidligere nævnt borgmester Thomas Thors og viceborgmester Morten Riis i ceremonien sammen med repræsentanter fra Allinge Kirke og Kirkegård, der har det daglige ansvar med at vedligeholde den russiske kirkegård i Allinge. 

Medalje til veterankoordinatorassistent
Efter afsløringen af det nye mindesmærke og den traditionelle kranse- og blomsternedlæggelse ved henholdsvis det russiske mindesmærke og den danske frihedskæmper Jens Linds grav var der i år endnu et ekstraordinært indslag. Det skete da Bornholms Regionskommunes veterankoordinatorassistent, Jens Voigt blev tildelt en russisk medalje for den store indsats, som han har leveret med at hjælpe den russiske ambassade med at grave historisk baggrundsmateriale frem om "SS Vesterhavets" forlis.