Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder På mandag vender alle i 6.-10. klasse tilbage til skolen

På mandag vender alle i 6.-10. klasse tilbage til skolen

14-05-2020

​Efter ni uger med online hjemmeundervisning melder alle øens folkeskoler sig klar til at tage imod de ca. 1100 folkeskoleelever i 6.-10. klasse nu på mandag. Undervisningen vil foregå fysisk på skolerne eller som udeundervisning og vil blive kombineret med virtuel undervisning. Skolernes medarbejdere er i fuld gang med at indrette bygningerne og tilrettelægge undervisningen, så den sker efter alle gældende retningslinjer - med læring i centrum.

Siden regeringen torsdag før Store Bededag meldte ud, at det nu er sundhedsmæssigt forsvarligt at få de store elever tilbage i skolerne, har medarbejderne på øens folkeskoler knoklet for at blive klar til gensynet. Lige nu ommøbleres i alle klasselokaler, og der skal indarbejdes nye rytmer, rutiner og arbejdsgange, som kommer til at berøre børn, forældre og medarbejdere. Alt sammen er der lagt grundige planer for på de enkelte skoler, så eleverne kan vende tilbage og få en skoledag i trygge rammer på trods af Corona.

Generelt for alle skolerne gælder det, at de overholder afstandskravet på en meter mellem alle personer, at Sundhedsstyrelsens hygiejneregler efterleves og at myndighedernes rengøringskrav overholdes. På mandag når de ældste elever vender tilbage til folkeskolerne, vil de som det først blive introduceret til nye hygiejne-retningslinjer, kursus i håndvask m.m.

Forskel fra kommune til kommune og skole til skole

Fra Undervisningsministeriet er der meldt ud, at det er forventeligt, at der vil være forskelle fra kommune til kommune og fra skole til skole på, hvordan skoledagene for de ældste elever tilrettelægges, fordi forudsætningerne for at leve op til retningslinjerne varierer. Dette gør sig også gældende på Bornholm. Folkeskolerne på Bornholm har generelt gode fysiske rammer – både ude og inde – men der er indbyrdes forskelligheder på skolernes vilkår. Derfor vil der også på øen være lokale forskelle på, hvordan folkeskolerne optimerer elevernes læring og trivsel inden for de givne rammer.
 
Inde-, ude- og onlineskole
Undervisningen for 6. til 10. klasserne vil på alle de bornholmske folkeskoler som udgangspunkt foregå fysisk inde på skolerne eller som udeskole - og vil blive kombineret med virtuel undervisning. Den fysiske undervisning på skolen vil på Søndermarkskolen være tre til fire timer daglig, på Kongeskærskolen, Åvangsskolen og Svartingedal Skole vil den fysiske undervisning være fire timer daglig og på Paradisbakkeskolen og Hans Rømer Skole vil den fysiske undervisning på skolen være fem timer Alle skolerne supplerer skoleundervisningen med virtuel undervisning. Specialskolerne Kildebakken og Heldagsskolen har hele tiden været åbne for de ældste elever og har fire timers undervisning dagligt. Ungdomsskolen vil have åbent 18-22 timer ugentligt.

Forældre og elever orienteres af deres skole
Forældre og elever vil senest fredag blive orienteret af deres skoleleder om, hvordan det bliver, når de vender tilbage. Skulle der alligevel være spørgsmål, nu eller senere, opfordrer skolerne forældre til at henvende sig direkte til den enkelte skole. Børne- og Skoleudvalget er i dag blevet orienteret om skolernes planer af skolechef Trine Schloss, og i den forbindelse sagde Morten Riis, der er formand for udvalget:

"Jeg er glad for at alle vores folkeskoler melder sig klar til, at vores store elever kan starte igen på mandag og jeg er tryg ved de planer, der er blevet fremlagt i dag, og som man har haft lidt længere tid til at udtænke end sidst. Det er fantastisk for vores store elever, at de igen kan mødes i klassens fællesskab. Det er vigtigt både i forhold til læring og trivsel".

Skolechef Trine Schloss siger:

"Jeg vil gerne rette en stor tak til alle skolernes medarbejdere for at have ydet en helt ekstraordinær indsats både i forbindelse med etableringen af hjemmeundervisningen, modtagelsen af de mindre elever og nu her, hvor der er arbejdet bravt med at gøre klar til at tage imod de store elever. Og til eleverne vil jeg bare sige, "I kan godt begynde at glæde jer for derude venter et stort hold af medarbejdere, som efter ni ugers fravær glæder sig ganske meget til at se jer"".