Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Politikere på studietur for at hente inspiration til den kommende energiø

Politikere på studietur for at hente inspiration til den kommende energiø

11-11-2022

Hvordan ser et landanlæg ud i virkeligheden, og hvilke muligheder er oplagte for Bornholm, når energiøen er bygget? Kommunalbestyrelsen var i denne uge på studietur til Sjælland for at blive klogere på nyeste udvikling og mulighederne for den kommende energiø Bornholm.

Repræsentanter fra partierne Konservative, Enhedslisten, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne var i denne uge på studietur til Sjælland sammen med medarbejdere fra direktionen, Udvikling og Plan, Bornholms Energi og Forsyning, Rønne Havn samt fonden Baltic Energy Island.

Formålet var at få indblik i, hvordan et landanlæg kan se ud og indpasses i det omkringliggende landskab, samt opnå kendskab til nyeste udvikling og mulighederne inden for fremtidens energisystemer.

Vores politikere og medarbejdere besøgte blandt andet DTUs Powerlab laboratorium i Lyngby, hvor de så overvågningen af Bornholms energisystem, som DTU og andre tester ny teknologi på. De var også forbi Energinets transformerstation Herslev ved Høng, hvor de så en landskabelig indpasning og drøftede gode erfaringer med Energinet ift. involvering af borgere i landskabsdesign og arkitektur.

Borgmester Jacob Trøst var med på studieturen og siger:
"Det var en meget givende dag, hvor vi har fået konkret inspiration og viden om, hvad Energiøen kan betyde for Bornholm. Der sker meget udvikling på energiområdet i disse år, og det er nødvendigt for os at være på forkant med den. Det stiller os bedre i forhold til at kunne forudse potentialerne i, at Bornholm bliver verdens første energiø".

Turen var finansieret med midler fra EU-projektet Nationalt Center for Grøn Energi og arrangeret af Udvikling og Plan, Energinet samt DTU. De ny indsigter og viden vil blive inddraget i kommunens videre arbejde og samarbejde med Energinet og Energistyrelsen omkring Energiø Bornholm.

Stederne der blev besøgt af vores politikere og medarbejdere:

  • DTUs Powerlab laboratorium i Lyngby, hvor man så overvågningen af Bornholms energisystem, som DTU og andre tester ny teknologi på. Her blev også præsenteret et lille power-to-x anlæg, der ved elektrolyse spalter vand (H2O) til brint (H2) ilt (O) PowerLabDK

  • Everfuels brint-tankstation på Amager, hvor taxaer og busser bliver tanket med brint Everfuel lancerer plan for dansk netværk af brinttankstationer - Brintbranchen

  • Amagerværks nye, prisvindende facade bestående af afbarkede træstammer og klatre-grønt Amagerværket BIO4 | Gottlieb Paludan Architects

  • Energinets transformerstation Herslev ved Høng, hvor man så en landskabelig indpasning og drøftede gode erfaringer med Energinet omkring involvering af borgere i landskabsdesign og arkitektur.
energiøen 4.jpg

studietur energiø3.jpgenergiø studietur5.jpg