Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Portrætter af ukrainske flygtninge vises på Allinge Bibliotek under Folkemødet

Portrætter af ukrainske flygtninge vises på Allinge Bibliotek under Folkemødet

13-06-2022

"Paint in Blue and Yellow for Ukraine" hedder en maleriudstilling som indleder en Danmarksturné på Allinge Bibliotek på torsdag. Udstillingen kan ses under hele Folkemødet.

Den danske maler Anne Lyhne, som siden 2016 har boet i Bulgarien, befandt sig for tre måneder siden ved grænsen mellem Polen og Ukraine, hvor interimistiske modtage- og flygtningscentre hurtigt blev fyldt med tusindvis af civile ukrainere på flugt fra den russiske invasion. En af de danske nødhjælpsarbejdere, der opholdt sig i Polen og Ukraine, var Preben Bonnén fra organisationen Nordic Dialogue. Han havde udskiftet sin hverdag som politisk rådgiver og analytiker med en spontan redningsaktion. Begge blev vidner til en international indsats, hvor nødhjælpsorganisationer og private frivillige arbejdede i døgndrift med at organisere opsamling, registrering, lægehjælp, forplejning og transport af ældre, kvinder og børn, som havde efterladt alt for at komme i sikkerhed.   

Midt i dette kaos malede Anne Lyhne portrætter af en lang række flygtninge, og Preben Bonnén brugte sine mange kontakter til at organisere en udstilling af malerierne. Det er denne udstilling, der nu tager på Danmarksturné med første stop på Bornholm, hvor de bevægende billeder kan ses på Allinge Bibliotek under Folkemødet. Alle portrætterne er holdt i blå og gule farver, og alle flygtningene kigger direkte på os – nogle smilende, nogle alvorlige, men ingen opgivende.

Bornholms borgmester Jacob Trøst blev for få uger siden kontaktet af Preben Bonnén med et tilbud om at få udstillingen til øen, og det tilbud faldt i god jord. Biblioteket viste sig at være den oplagte lokale samarbejdspartner for Nordic Dialogue, og resultatet af den hurtige respons blev at maleriudstillingen får den maksimale opmærksomhed ved at blive vist samtidig med at tusindvis af danskere samles for at diskutere demokrati og politik i Allinge.

Borgmester Jacob Trøst åbner selv udstillingen sammen med den ukrainske ambassadør Mykhailo Vydoinyk torsdag den 16. juni kl. 13.15 på Allinge Bibliotek.

Foto © Anne Lyhne