Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Rådgiverteam er på plads og klar til næste fase af byudvikling i Rønne og Nørrekås

Rådgiverteam er på plads og klar til næste fase af byudvikling i Rønne og Nørrekås

25-11-2020

Byudviklingen i Rønne går nu ind i sin næste fase. Et team af rådgivere er udvalgt til at finde ud af, hvad der skal ske i Byens hus, hvordan Store Torv skal udformes, og hvad der skal ske på Nørrekås. Foreningen Realdania støtter projektet, mens Lokale og Anlægsfonden bistår med rådgivning.

To meget kompetente rådgiverteams bestående af arkitekter, procesrådgivere samt by- og trafikplanlæggere bød på opgaven, og det blev team Urland der vandt opgaven med projektleder Ditte Marquard i spidsen. Urland arbejder over hele landet. De har været engageret i projekter på Bornholm tidligere og har et godt kendskab til øen og til Rønne.

Borgmester Winni Grosbøll har været med til at søsætte udviklingsprojekterne i Rønne og er glad for at kunne overlade det kommende arbejde til Urland, som fortsat vil involvere og inddrage borgere og interessenter. Hun siger:
"Jeg tror der er mange, som er forventningsfulde og glæder sig til at komme videre med udviklingen af Byens Hus, Store Torv og Nørrekås. Det er nu, vi skal gøre de store ideer konkrete til glæde for bornholmerne, rønneboerne og de mange, som gæster os hvert år."

Partner i Urland, Ditte Marquard siger:

"Hos Urland er vi utroligt glade for at få mulighed for at arbejde videre med en by, som vi igennem arbejdet med den strategiske helhedsplan i 2018 og 2019 er kommet til at holde meget af. Rønne har store potentialer som Bornholms hovedby, og som porten til en ø med enestående attraktioner og naturoplevelser. Vi glæder os meget til at genoptage samarbejdet med Rønnes borgere og interessenter, som viste os stor tillid, sidst vi arbejdede i byen".

Projektchef Björn Emil Härtel fra Realdania, som støtter udviklingsprocessen, er meget positiv for valget af Urland:

"Urland har sammensat et usædvanligt stærkt team, der samler nogle af de allerdygtigste i Danmark inden for byudvikling, udvikling af rekreative havne, byrum og kulturhus samt trafik- og parkering. Jeg ser meget frem til at følge forløbet." 

Både bymidten og Nørrekås skal løftes og udvikles

Teamet kommer både til at arbejde med bymidten, hvor Byens Hus og Store Torv er centrale projekter, og med Nørrekås og hele velkomstarealet foran Snellemark Centret.

Byens Hus bliver til i det gamle Dams Gård og skal være et socialt og kulturelt mødested for Rønnes borgere og byens besøgende. Drømmen for stedet er et levende hus med aktiviteter og liv fra tidlig morgen til sen aften. Den anden opgave handler om at skabe en helhed for området mod havet langs med Nordre Kystvej og skabe en bedre forbindelse mellem bymidte og vandet. Begge steder vil både borgere, interessenter og aktører i de kommende seks måneder blive indbudt til at deltage i processen med at udvikle Rønne til Bornholms hovedby, hvor der er et levende samlingssted midt i byen og en rekreativ oase ved havet. 

I sommeren 2021 skal rådgiverteamet levere et politisk godkendt arkitektkonkurrenceprogram for Byens Hus og Store Torv samt en politisk godkendt strategisk helhedsplan for området ved havnen. Dermed vil indholdet og funktionerne de to steder være lagt fast. Byens Hus og Store Torv skal efterfølgende igennem en arkitektkonkurrence og vil, forudsat den fulde finansiering er på plads, kunne stå klar i 2023. For området ved lystbådehavnen Nørrekås, bliver der nu taget hul på at lave en samlet plan for, hvordan området skal udvikle sig over de næste 10 år.

Den filantropiske forening Realdania har givet midler til udviklingsprocessen omkring Byens Hus og Torv på tværs og Lokale og Anlægsfonden har valgt at gå ind i udviklingen af begge projekter og fungerer som styregruppens sparringspartner.

Rådgiverholdet, som er samlet af Urland, består af: Urland, Bo Frost, Natour, Arkland, Viatrafik, Moonvice og Johanne Bugge Experience Consult.