Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Utzons vandtårn i Svaneke får en opfriskning i anledning af 100 året for arkitekten

Utzons vandtårn i Svaneke får en opfriskning i anledning af 100 året for arkitekten

09-04-2018

Bornholms Regionskommune giver det signifikante vandtårn i Svaneke en mindre opfriskning i anledning af 100 året for arkitekten bag. Bygningen har klaret vind og vejr i stiv arm, og en gennemgang af bygningen viste sig, at der kun var behov for en mindre renovering.

Da vandtårnet i Svaneke i år fik en lidt grundigere gennemgang af Bornholms Regionskommunes ejendomsservice viste det sig, at det klarer sig utroligt godt rent bygningsmæssigt. Det på trods af sine mange år på bagen og en placering på åben mark på en indimellem temmelig forblæst ø.

Vandtårnet har igennem alle årene været et markant vartegn for Svaneke by, både da det var i drift frem til 80erne og siden 1990, hvor det blev fredet. Det var den daværende borgmester, Emil Andersen der ville have en spændende arkitekt til at stå for opgaven, og i 1952 stod vandtårnet klart, tegnet af den internationalt anerkendte arkitekt. 

Et stykke dansk kulturhistorie

I dag er det lederen af kommunens ejendomsservice, Kim Eilif Rasch Pedersen der har fået ansvaret for at passe på den særlige bygning. Han fortæller:

"Vi ville jo gerne gøre noget særligt i år, hvor arkitekten ville være fyldt 100 år, så vi har gennemgået både vandtårnet og vandværket. Det viste sig, at der var enkelte små skader i betonbenene, som skal udbedres, og at trækonstruktionen omkring vandtanken skal træbeskyttes. Med hensyn til vandværket går vi klimaskærmen og tagkonstruktionen igennem og udfører de nødvendige fuge-reparationer på facaderne – det anser vi for at høre til i den mindre afdeling."

Jørn Utzons bygning bliver som fredet bygning anset for at være en væsentlig dansk kulturarv, og ingen kan være i tvivl om, at det er et væsentligt vartegn for Svaneke.

Formanden for kommunens natur- og miljøudvalg, Leif Olsen (SF) siger:

"Vandtårnet er med tiden blevet et stykke levende dansk kulturhistorie, og det glæder mig, at der er blevet plads til at give det en opfriskning her i år, hvor vi fejrer 100 året for dets arkitekt. Tårnet skal bestemt holdes ved lige –  det er så ganske heldigt for os, at arkitekten åbenbart har tænkt vind og vejr med ind sin konstruktion".

Hele 2018 er dedikeret til den markante arkitekt og fejres med en række udstillinger. Dagen i dag er selve hans fødselsdag, og den fejres også af foreningen Svanekes venner.