Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Bornholm er blandt de kommuner hvor flest flytter tilbage

Bornholm er blandt de kommuner hvor flest flytter tilbage

05-06-2018

Unge bornholmere, der rejser fra Bornholm, vender i stigende grad tilbage til fødeøen, viser analyse fra Kommunernes Landsforening. Et nært tilhørsforhold, naturen og at man hjælper hinanden, er blandt det der trækker.

 

En analyse der blev offentliggjort i dag fra Kommunernes Landsforening viser, at der er en stigning i antallet af unge, som vælger at flytte tilbage til Bornholm efter først at have forladt øen. Analysen tager udgangspunkt i to ungdomsårgange.

Faktisk ligger Bornholm et stykke over landsgennemsnittet, hvor 14,3 procent af de unge der forlader hjemkommunen er flyttet tilbage og bor i opvækstkommunen, når de bliver 33 år. På Bornholm er tallet for årgangen af unge født i 1983 på 16,8 procent. Det er en stigning på 3,8 procent set i forhold til årgangen født i 1979 - og 2,5 procent over landsgennemsnittet.

Borgmester Winni Grosbøll er naturligvis begejstret over dagens tal, og hun siger:

"Vi har et stykke tid, haft fornemmelsen af, at det gik den positive vej, men nu har vi fået det bekræftet med gode tal. Målet er, at blive endnu flere bornholmere. At de unge i stigende grad vender tilbage til øen er rigtigt godt. Mange af dem er tiltrukket af nærheden, naturen, det lokale fællesskab og den udvikling øen har været igennem de sidste år. Vores fokus skal være på at give bedst mulige forhold for alle, der vælger at bosætte sig på øen. Det gælder boliger, job, skoler, daginstitutioner, kultur- og naturtilbud – det er i den retning, vi arbejder nu".

"Det er som om, det er blevet mere hipt at vende tilbage til Bornholm"

24 årige Emina Isabegovic er født og opvokset i Nexø. For fem år siden rejste hun fra Bornholm for at uddanne sig i marketing og kommunikation på CBS, Copenhagen Business School. Hun bor på i dag på Nørrebro i København, men nu drømmer hun om at vende tilbage til øen og måske en fremtid som pendler, når hun er færdig med sin uddannelse næste år.

"Som ung synes man, at man har manglet noget på Bornholm og længes efter at gøre nogle af de samme ting som alle andre unge, men efter nogle år har jeg erkendt, at det jeg kom fra faktisk var virkeligt godt. Det bliver hurtigt meget upersonligt at være i København blandt så mange mennesker", siger hun.

Emina Isabegovic er med i bestyrelsen i foreningen Baglandet, der er et netværk for eksilbornholmere, hvor man hjælper hinanden udenøs og blandt andet mødes for at bornholmersnakke og tale om øens fremtid. Så selvom de hundredevis unge eksilbornholmere, der er knyttet til Baglandet har forladt øen, ligger tanken om at vende tilbage ikke langt væk hos de fleste.

"Det er som om, at det er blevet mere hipt at vende tilbage til Bornholm, og de fleste af os taler om at flytte, når vi er færdige med at uddanne os. Vi har også holdt arrangementer, hvor vi netop har talt om, hvordan vores fremtid på Bornholm kan se ud. Jeg drømmer om enten at blive konsulent, eller om have et fast job i København men bo på Bornholm og så pendle, hvis ikke det rette job er på øen", siger Emina Isabegovic.

Link til KLs undersøgelse: http://www.kl.dk/Momentum/De-unge-bysborn-kan-lokkes-hjem-igen-id237535/?n=0