Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Bornholm indfører afbrændingsforbud fra på lørdag (10. juni)

Bornholm indfører afbrændingsforbud fra på lørdag (10. juni)

08-06-2023

Bornholm indfører afbrændingsforbud fra lørdag d. 10. juni kl. 08.00
Den seneste tids meget varme vejr har gjort øens vegetationen så tør, at Bornholms Brandvæsen nu er nødsaget til at indføre afbrændingsforbud. Forbuddet skal mindske risikoen for brande og indføres med udgangspunkt i gældende lov på området.

 

Bornholms Brandvæsen indfører fra lørdag d. 10. juni 2023 forbud mod afbrænding. Det sker, da der pt. er en væsentlig forhøjet risiko på øen for brande i såvel haver, på marker og i skove. På grund af den seneste tids mange dage med høj varme og ingen regn befinder Bornholm sig nu på det niveau i det såkaldte tørkeindeks og Brandfare.dk, hvor vi ser nødt til at indføre afbrændingsforbud. Forbuddet udstedes efter reglerne i Beredskabsloven og bekendtgørelse nr. 1339 (afbrændingsbekendtgørelsen).

Afbrændingsforbuddet er gældende for hele Bornholm.

 

Afbrændingsforbuddet gælder afbrænding af:

  • Haveaffald
  • Halm, halmstakke og lign. som afbrændes på marker eller uopdyrkede arealer
  • Affald fra skovbrug
  • Siv og rør, herunder rørskove og enge, lyng, hede- og mosetørv
  • Bål, herunder bålfade.

 

Desuden gælder forbuddet:

  • Enhver form for grill, hvor brændsel har en glødende effekt, såsom kul, træ, briketter eller andet brændsel der kan frembringe gløder. Heller ikke på egen/privat grund.
  • Ildsteder, f.eks. ved shelterpladser.
  • Apparater og lignende, der fungerer ved forbrænding, f.eks. svejse- eller skære-aggregater, blæselamper, lyskilder, terrassevarmere, ukrudtsbrændere, ildsteder, udtørringsapparater er også forbudt at bruge imens afbrændingsforbuddet gælder.

Det er imidlertid tilladt at bruge gasgrill på egen grund samt sommerhusområder, kolonihaver, på campingpladser og lign., hvis grillen er hævet over jorden og placeret på et fast ikke-brændbart underlag med mindst en meters omkreds fra grillens ydersider, og hvis ejeren ikke har udstedt forbud.


Ingen rygning på offentlige/fælles grønne arealer

Rygning af pibe, cigaretter, cerutter, cigarer, vandpiber og enhver anden form for ved glød, flamme eller lign. må ikke finde sted på offentlige/fælles grønne områder, f.eks. græsarealer, boldbaner, parker, vejrabatter eller i skove og plantager, på strande, heder, marker og lign., hvor der er øget risiko for brand.

Kast kun cigaretskodder og afbrændte tændstikker bort i egnede, ikke-brændbare beholdere.

 

Skulle der komme lidt regn i de kommende dage, vil risikoen for brand fortsat være høj og der kan derfor godt gå et stykke tid før afbrændingsforbuddet bliver ophævet.

Brandvæsnet følger situationen nøje og vil naturligvis ophæve forbuddet så hurtigt det er muligt og forsvarligt.

 

Borgere kan holde sig opdateret om forbuddet på Bornholms Regionskommunes hjemmeside