Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Kommunen vil bremse spredning af Coronavirus

Kommunen vil bremse spredning af Coronavirus

12-03-2020

Krisestaben for Bornholms Regionskommune har holdt sit første møde her til morgen. Den helt overordnede opgave bliver at få bremset smitten af Corona-virus på Bornholm, derfor gælder nu, at en lang række servicefunktioner går i nødberedskab.

Krisestaben for Bornholms Regionskommune her til morgen skabt sig et foreløbigt overblik over situationen, som hele tiden udvikler sig. Helt overordnet gælder det, at regionskommunen læner sig op ad de centrale udmeldinger om, hvad der er kritiske funktioner, som skal opretholdes. Kommunen arbejder på at lukke mest muligt ned men samtidig sikre, at der bliver taget hånd om de borgere, som har brug for vores hjælp.

Lige nu gælder følgende:

  • Al undervisning omlægges til fjern- og hjemmeundervisning. Vi arbejder i øjeblikket på en konkret liste over de daginstitutioner og skoler, der har åbent, for de der har pasningsbehov. Vi arbejder på at den midlertidige ordning gælder fra fredag morgen. Kommunen opfordrer desuden både de private dagtilbud og skoler om at følge regeringens henstilling til at lukke ned og køre i nødberedskab.
  • Børn skal i videst muligt omfang passes hjemme; der vil dog være et nødberedskabet for pasning af børn, som primært er rettet mod børn under ni år.
  • Plejecentre og hjemmeplejen kommer til at køre i nødberedskab for at sikre personale til de vigtigste opgaver og forebygge smittespredning. Kommunen appellerer desuden til, at man undgår alle unødige besøg på Plejecentre og botilbud for udsatte borgere.
  • Generel sagsbehandling i kommunens administrative enheder kører i nødberedskab
  • Kommunens kantiner lukker ned – og kommunen anbefaler private ditto til at gøre det samme.
  • Kommunens affaldshåndtering via BOFA kører på nødblus dvs. at der kun afhentes dagrenovation på Bornholm. Pap og papir bliver ikke afhentet ved husstandene. Samtlige bornholmske genbrugspladser lukkes til og med den 29. marts 2020 - dette gælder også de døgnåbne genbrugspladser. BOFAs vægt i Rønne holder åbent i hverdagene kl. 7.00 – 12.00 for det bornholmske erhvervsliv.
  • Følgende kultur- og fritidsfaciliteter er lukket: Folkebibliotekerne, Kulturskolen og idræt- og sportshaller.

Ud over disse tiltag bliver der i disse timer også arbejdet på flere lokale ændringer, som vil blive kommunikeret ud lokalt via de kanaler, man normalt orienterer sig imod. For skolerne gælder det f.eks. Aula.

Kommunen sender også en appel til alle private og selvejende aktører om at følge de nationale råd og neddrosle mest muligt. Og et ønske om at alle borgere på Bornholm følger de generelle råd fra de nationale myndigheder: Undgå alle former for fysisk kontakt og samvær, skift besøg ud med telefon, videochats eller sociale medier og, hvis du vil hjælpe, med f.eks. indkøb, så stil varerne uden for døren. Og husk: der er ikke fødevarekrise – køb ind som du plejer, så er der nok til alle.

Alle dage vil regionskommunen kunne kontaktes telefonisk i tidsrummet kl. 9.30 til kl. 11.30. Akutte behov for personlig fremmøde fx. særligt behov for pasudstedelse, medicin bevilling o.lign. Skal aftales via tidsbestilling pr. telefon inden fremmøde og vil kunne finde sted kl. 13 – 14 undtaget onsdag. Fremmødte uden tidsbestilling bliver ikke betjent, og dørene er lukkede i borgerservice.

Vi opfordrer alle Bornholms borgere til at reducere alle typer af henvendelser til kommunen til det absolut nødvendig. Vi henviser desuden til myndighedernes fælles hjemmeside coronasmitte.dk og den fælles hotline på tlf. nr. 70 20 02 33.

Krisestaben fortsætter dens arbejde og tager løbende bestik af situationen, derfor kan der også komme justeringer og nye, ændrede meldinger undervejs i takt med udviklingen. Næste udmelding kommer sidst på eftermiddagen.

Alle pressehenvendelser vedrørende Coronavirus skal gå til Gitte Bisse Bertelsen mobil 40 40 30 45.