Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Bornholmsk veteran og hans kammerater fik endelig anerkendelse for indsats under Golfkrigen

Bornholmsk veteran og hans kammerater fik endelig anerkendelse for indsats under Golfkrigen

10-11-2022

​Efter godt 30 år fik en stor gruppe veteraner i oktober udddelt FN-medaljer af udenrigsminister Jeppe Kofoed for deres særlige operationer i Irak efter den første Golf-krig i 1990erne. En dag mange havde ventet på i årtier.

Heriblandt Jens Voigt, der i dag arbejder som veterankoordinator-assistent i Bornholms Regionskommune har. Sammen med landsformanden for Danmarks veteraner, Niels Hartvig Andersen har Jens Voigt i årtier kæmpet for, at han og ialt 300 kammeraters indsats blev anerkendt. Det skete så endelig på FN dagen den 24. oktober i år. På denne dag mødte 114 af de 300 veteraner op på Kastellet i København og fik overrakt deres velfortjente medaljer. I sin tale til veteranerne, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod:

"Da jeg blev udenrigsminister, blev jeg kontaktet af en gruppe veteraner. De ville gøre mig opmærksom på, at de og deres indsats i FN's og Danmarks tjeneste var blevet glemt. Veteranerne var en del af en stor gruppe danske udsendte, som tjente i Irak efter den første Golf-krig i 1990'erne. Det gjorde de i det såkaldte "United Nations Guard Contingent in Iraq (UNGCI)" under FN-mandat. Indsatsen stod for sikkerheden, og soldaterne sikrede blandt andet, at den helt nødvendige nødhjælp kom frem til civile. En indsats, vi i Danmark kan være umådelig stolte over. Men efter missionen gik deres indsats desværre lidt i glemmebogen, og de fik ikke den anerkendelse, som burde være naturlig efter sådan en FN-mission. Veteranerne forsøgte efterfølgende at råbe de forskellige danske udenrigsministre op for at få anerkendelse for deres indsats. Derfor kastede jeg, og i særlig grad Udenrigsministeriet, en masse diplomatisk knofedt i at kunne give veteranerne den anerkendelse, de retteligt fortjener. Efter årtier - og lige netop i dag, på FN-dagen, er det lykkedes. Det er jeg utroligt glad for. Og vi kan være utroligt stolte og taknemmelige over den indsats, Danmarks udsendte og soldater har ydet over årene, - og dem der stadig yder den hver dag. Tusinde tak."

Tillykke til Jens Voigt for at missionen endelig lykkedes, så han og hans kammerater endelig fik den anerkendelse, som de fortjente.

Vil du læse mere om, hvad vores bornholmske veteraner laver, så klik her: Bornholms Veteran Forum BVF Bornholms Veteran Forum BVF (brk.dk)

jens voigt medalje.jpg

jens voigt med kammerater.jpg

medalje_brev.jpg