Del på facebook
Skip Navigation LinksBRK Nyheder Resultaterne fra trivselsmåling og APV i BRK i foråret 2023 er klar

Resultaterne fra trivselsmåling og APV i BRK i foråret 2023 er klar

01-06-2023

Svarprocenten ved trivselsmåling og arbejdspladsvurdering (APV) i Bornholms Regionskommune i foråret 2023 endte flot på 80 procent. Resultaterne af undersøgelsen vidner om en høj jobtilfredshed og stærkt sammenhold. Samtidig viser resultaterne, at store krav og høj belastning er de faktorer, som hyppigst udfordrer trivslen. Læs mere om hovedkonklusionerne her.


Resultaterne fra trivselsmåling og Arbejdspladsvurdering (APV) er gjort op og samlet i to rapporter: BRK trivselsmåling 2023 og BRK APV 2023.  

Konklusionerne

Her er de mest centrale konklusioner fra trivselsmåling og arbejdspladsvurdering blandt de ansatte på tværs af Bornholms Regionskommune i foråret 2023:

  • Jobtilfredsheden er høj, for samlet set er 93,3 % enten enige eller meget enige i, at de overordnet er tilfredse med deres arbejde, kolleger og arbejdsplads. 
  • Sammenholdet er stærkt – lyder det fra 82 %.
  • Den psykologiske tryghed er høj for langt de fleste – problemer kan deles åbent og fejl bebrejdes ikke. Flere end 450 BRK-ansatte er dog utrygge ved at tale om problemerne.  
  • Krav og belastning er den største udfordring for trivslen. 35,6 % giver i trivselsmålingen udtryk for, at arbejdstid og ressourcer ikke svarer til arbejdsmængden. 
  • Tilsvarende kan det læses i APV’en, at næsten hver tredje (30,4 %) oplever et problem vedrørende tidspres. 
  • De næststørste problematikker i forhold til psykisk arbejdsmiljø er problemer vedrørende krav (13 %) og problemer med manglende hjælp og støtte fra leder eller kollegaer (12,8 %). 
  • Det fysiske arbejdsmiljø vurderes altovervejende i orden – op mod hver fjerde oplever dog problemer, og det er overvejende med temperatur og luftkvalitet.
  • Endelig mener hver fjerde (24,1 %), at der er forhold vedrørende det psykiske eller fysiske arbejdsmiljø, som kan medføre øget sygefravær.

Høj svarprocent tyder på trygge og tillidsfulde relationer

Alle som arbejder i kommunen havde mulighed for at være med i den fælles trivselsmåling og APV i perioden fra 13. april til 1. maj. Dén mulighed benyttede 2912 ansatte sig af, hvilket svarer til 80 procent. Svarprocenterne på centerniveau svinger fra 73 til 95 procent. Flotte svarprocenter, hvilket der også tidligere har været tradition for i Bornholms Regionskommune.

Det er første gang, at trivselsmålingen er gennemført uden at være anonym. Særligt HovedMED var opmærksom på, at det kunne påvirke besvarelserne.  De høje svarprocenter samt omfanget af kritiske besvarelser, som vi har modtaget, tyder på, at der i stor udstrækning er de nødvendige trygge og tillidsfulde relationer på arbejdspladserne i BRK. Relationer, som danner basis for, at vi svarer åbent og ærligt på spørgsmålene i undersøgelsen. 

HR og kommunikation screener og peger på behov på tværs

I slutningen af maj har centre og enheder modtaget egne rapporter med deres resultater. Vigtigheden af en god dialog fulgt op af handling har fra start været en integreret del af det nye koncept for trivsel og APV. Sideløbende med at man i centrene og på arbejdspladserne arbejder med egne resultater, så screener og analyserer HR og kommunikation rapporterne fra undersøgelsen. Næste skridt er at tage kontakt til arbejdspladser, hvor målingerne viser særlige udfordringer omkring trivsel og/eller arbejdsmiljø.  

HR og kommunikation analyserer også undersøgelsernes data på tværs med øje for behov for indsatser på koncernniveau relateret til trivsel og arbejdsmiljø. Resultaterne fra trivselsmåling og APV 2023 betyder, at der for første gang i regionskommunens tid nu foreligger en samtidig temperaturmåling på både trivsel og psykisk og fysisk arbejdsmiljø på tværs af kommunens arbejdspladser.

Hidtil har arbejdspladserne selv haft ansvar for at gennemføre APV’er, hvilket har gjort det vanskeligt at drage konklusioner om arbejdsmiljøet på tværs af hele BRK. Undersøgelserne bidrager derfor med et stærkt, faktuelt udgangspunkt til at vurdere behovet for indsatser på koncernniveau i forhold til trivsel og arbejdsmiljø. 

Konklusioner og anbefalinger fra tværgående analyse af trivselsmålinger og APV’er vil blive forelagt for både chefgruppe og HovedMED på møder i august og september.