Sideindhold
Hvad er en befolkningsprognose, og hvad bruges den til?
Bornholms Regionskommune udarbejder hvert år en befolkningsprognose for de kommende år. En befolkningsprognose er et kvalificeret gæt på den fremtidige befolkningsudvikling.
Befolkningsprognosen udarbejdes på baggrund af de historiske udviklingsmønstre i befolkningen koblet med forventningerne til samfundsudviklingen og udviklingen i boligsammensætningen. BRKs befolkningsprognose er udarbejdet ved hjælp af konsulentfirmaet Cowis Demografix-model, som halvdelen af de danske kommuner anvender.
Prognosen danner grundlag for regionskommunens planlægnings- og budgetarbejde. Forventningerne til befolkningsudviklingen indgår fx i overvejelserne i forhold til, om der kan forventes at blive behov for flere eller færre børnehaver, skoler og ældreboliger samlet set på Bornholm og i de enkelte lokalområder. Den kan også føre til overvejelser om, hvorvidt det fremtidsbillede prognosen tegner er lig med den ønskelige udvikling? Skal kommunalbestyrelsen fx arbejde for at ændre de præmisser, der ligger til grund for prognosen?
Befolkningsprognoserne udarbejdes hvert år for at forudsige befolkningsudviklingen, herunder aldersfordelingen, til- og fraflytning, fødte og døde.
Befolkningsprognoserne tager dels udgangspunkt i hvordan bevægelserne har været i forgangne år, dels i udviklingen i nybyggeriet på øen.
Boligbyggeprogrammet er dermed også et af de håndtag, der kan skrues på i forhold til prognosen. Det er således en indbygget mekanisme i prognosemodellen, at en nybygget bolig altid tilflyttes. Med andre ord skaber nybyggeri i prognosesammenhæng automatisk tilflytning. Det vil på den måde også have indflydelse på, hvilke typer boliger der bygges, idet fx parcelhuse typisk tilflyttes af børnefamilier osv.