Del på facebook

Instrumenter: Solo eller hold?

​​På musikskolen har du en række spændende muligheder for at lære at spille på et instrument. 

Du kan vælge mellem at gå til soloundervisning hos en af vores dygtige musiklærere, eller du kan vælge at gå til holdundervisning, hvor du bliver undervist sammen med andre på samme alder og niveau som dig. Særligt for nybegyndere kan hold være et godt alternativ til solo. 

Klik på instrumentet eller holdet herunder og få mere information.​Musikalsk Forskole (0-1. klasse)

Musikalsk Forskole er et hold for de yngste børn på Musikskolen - dem fra 0. og 1. klasse. Her bliver børnene introduceret til musikken gennem et sjovt og legende fællesskab. 


Rønne: Mandag og tirsdag

Underviser: Trine Dahl​
​​Svaneke: Onsdag
Underviser: Trine Dahl
Allinge:​ Torsdag
​Underviser: Anja Lillemæhlum​

 

I Musikalsk Forskole er der ikke fokus på et enkelt instrument. Det vigtigste ved holdet, er at opleve glæden ved musikken

...Vi spiller trommer, hvor vi lærer at spille efter noder
...Vi spiller blokfløjte
...Sammenspil, hvor vi spiller på forskellige instrumenter
...Synger i mikrofon
...Laver musiklege
...Holder koncert for forældre to gange om året
... og meget mere

Sidst på sæsonen prøver vi og ser på mange forskellige instrumenter, så børnene er godt rustet til at vælge det instrument, de evt. vil fortsætte med på Musikskolen.

Holdene bliver først oprettet ved tilstrækkelig mange tilmeldinger.


Musikalsk Forskole er uden forældre.

Basic Band (3-5. klasse)

Basic Band er for dig, der gerne vil lære at spille musik, men endnu ikke ved, hvilket instrument, der er noget for dig.

Rønne: Tirsdag

​Underviser: Allan Werenberg

 

På Basic Band-holdet får du mulighed for at prøve forskellige instrumenter som ukulele, guitar, bas, klaver og trommer sammen med andre nybegyndere. I lærer at spille forskellige sange sammen med underviser Allan Werenberg. Det er mega sjovt at spille og lære sammen med andre. Tanken er, at du undervejs finder ud af, hvilket instrument, du har lyst til at fortsætte med.

Blokfløjte

Der undervises i sopran- og altfløjte, og du kan både gå til soloundervisning eller på begynderhold. 
 
Rønne: Mandag - Tirsdag - Torsdag

Underviser: Trine Dahl​ ​

Svaneke: Onsdag
Østerlars: Onsdag
​ ​Underviser: Sabine Mogensen
Allinge: Torsdag

 
Blokfløjten er billig - og det er et godt instrument at begynde på. Når du kan spille blokfløjte, kan du forholdsvis let skifte til tværfløjte, obo, klarinet og saxofon.
Men blokfløjten er bestemt også et "rigtigt" instrument - tænk bare på Michala Petri.

Instrument:
Når du skal starte på blokfløjte, begynder du med en sopranblokfløjte. En god begynderblokfløjte er i plastik og koster 150-200 kr. Den skal være med "barokgreb". Når du har spillet et par år, kan du købe en blokfløjte i træ.
Tal med din lærer, før du køber fløjten - både begynderfløjten i plastik og træfløjten.

Anbefalet alder: Fra 6 år.​

Undervisningen - noder - materialer m.m.:

Man lærer at læse noder samtidig med, at man lærer at spille blokfløjte. I løbet af sæsonen spiller vi en masse gode, sjove, populære, smukke og udfordrende melodier.
Du skal desuden regne med at deltage i små “koncerter”.  

Tværfløjte

Tværfløjten er et af de instrumenter, som kan bruges i de fleste slags musik: Klassisk, gardermusik, jazz, big band, til sange o.s.v. Der er altså gode muligheder for at spille sammen med andre, når man spiller fløjte.

​Rønne: Mandag - Tirsdag - Torsdag - Fredag
​ ​Underviser: Trine Dahl
Svaneke: Onsdag


Man lærer hurtigt at spille små melodier på tværfløjten, samtidig med at fløjten også er et instrument, hvor man kan blive ved med at udvikle klang og teknik.
Der undervises på almindelige tværfløjter, samt børnetværfløjter, som kan bruges allerede fra 7-8 års-alderen.

Instrument:
Du skal have et instrument til rådighed, så du kan øve hjemme. Musikskolen har en række tværfløjter, som du kan leje til at begynde med. Vælger du at fortsætte, bør du efterhånden købe dit eget. Du kan altid spørge din lærer til råds. 
 
Krav:
For at spille almindelig tværfløjte skal du mindst gå i 3.-4. klasse. Du kan også spille på børnetværfløjte, men så skal du være 7-8 år og have fået blivende fortænder. Du skal have tid til at øve dig næsten hver dag.
 
Noder og materialer:
De første år skal du købe en spillebog til ca.200 kr.

Klarinet

Klarinetten er et dejligt blød klingende instrument, som hører til træblæser-gruppen sammen med fløjter, obo og fagot.
 
​Rønne: Mandag 
​ ​ ​

Underviser: Sabine Mogensen
Nexø: Tirsdag
Svaneke og Østerlars: Onsdag
​Allinge: Torsdag
 
Klarinetten høres stort set i alle stilarter. Det er et ret alsidigt instrument, bl.a. på grund af sine store dynamiske forskelle og klange, så der er mange sammenspilsmuligheder. Den kan spille melodi, spille bas-agtigt, og sågar lægge et levende akkompagnement. 
Der undervises på almindelige klarinetter og børneklarinetter, som kan bruges allerede fra 7-8 års-alderen. 
 
Instrument:
Du skal have et instrument til rådighed, så du kan øve hjemme. Musikskolen har en række klarinetter, som du kan leje til at begynde med. Hvis du fortsætter på dit instrument, bør du efterhånden købe dit eget. Du kan altid spørge din lærer til råds. 
 
Anbefalet alder: 
Fra 7 år
 
Undervisning – aktiviteter – noder mv.:
Undervisningen består af blæseteknik, node- og grebslære, teori, efter-spil /ekko nodebogspil samt sammenspil. Du spiller tostemmigt med læreren. Spillebogen koster ca. 150 kr. Det vil være udgifter til anskaffelse af træblade til mundstykket.

Saxofon

Saxofonens fyldige og udtryksfulde klang er måske særligt kendt fra jazz-verdenen, men den bliver i lige så høj grad brugt inden for klassisk, pop, funk, soul og rock. Der undervises på altsaxofon og tenorsaxofon.

Rønne: Mandag Nexø: Tirsdag​ ​
​Underviser: Sabine Mogensen
Svaneke og Østerlars: Onsdag
Allinge: Torsdag
 
Instrument:
Du skal have et instrument til rådighed, så du kan øve hjemme. Musikskolen har en række saxofoner, som du kan leje til at begynde med. Hvis du fortsætter på dit instrument, bør du efterhånden købe dit eget. Du kan altid spørge din lærer til råds. 
 
Anbefalet alder:
Mindst 12 år
 
Undervisningen - noder - materialer m.m.:
Vi arbejder med blæseøvelser (krop og teknik), klang, enkle melodier, delvist efter gehør i alsidigt repertoire. Sammenspil med læreren - instrumentvedligeholdelse - teori og nodelære. Du skal regne med at deltage i små “koncerter”. I løbet af en sæson skal man købe noder m.v. for ca. 200 kr. Oftest bruger vi en skole-bog, hvor man lærer de grundlæggende færdigheder.

Violin

På musikskolen kan du både gå til violin og bratsch, og du kan både gå til soloundervisning eller på begynderhold. 

​Rønne: Mandag - onsdag

​Underviser: Lars Peter Schultz ​
Svaneke: Tirsdag 
 
​Rønne: Tirsdag, onsdag, torsdag

Underviser: ​Signe Scharling
Fredag: Svaneke

Undervisningen - Noder - Materialer m.m.:
Vi kommer hurtigt i gang med at spille små melodier, spille sammen med andre
og deltage i små “koncerter”. I løbet af en sæson skal man købe en nodebog.

Instrument:
Du skal have et instrument til rådighed, så du kan øve hjemme. Det er vigtigt, at det passer i størrelsen. Musikskolen har en række violiner i forskellige størrelser, som du kan leje til at begynde med. Hvis du fortsætter på dit instrument, bør du efterhånden købe dit eget. Du kan altid spørge din lærer til råds. 
 
Anbefalet alder: 
Fra 5 år.

Cello

Instrumentets toneleje ligger i det meget smukke mellemområde mellem den høje violin og den dybe kontrabas.

Østerlars:​ Mandag


​​Underviser: Anja Lillemæhlum
​​

Rønne: Onsdag og torsdag
Allinge: Torsdag
 
En cello hedder egentlig violoncello, og er et strygeinstrument i familie med violin, bratsch og kontrabas. Instrumentet er væsentlig større end både en violin og bratsch, men mindre end kontrabassen. Celloen har en pind i bunden, som man sætter på gulvet, og instrumentet holdes mellem benene, mens man spiller på det ved hjælp af en bue.
 
Instrumentet kan, i lighed med en violin, bruges i mange sammenhænge. Det er en fast bestanddel i ethvert klassisk symfoniorkester, det er ofte med, når man spiller kammermusik (sammenspil i mindre ensembler), og det kan bruges til folkemusik og meget andet. Dog er anvendelse af cello i rytmisk musik generelt mere begrænset.
 
Instrument:
Du skal have et instrument til rådighed, så du kan øve hjemme. Det er vigtigt, at det passer i størrelsen. Musikskolen har en række celli​ i forskellige størrelser, som du kan leje til at begynde med. Hvis du fortsætter på dit instrument, bør du efterhånden købe dit eget. Du kan altid spørge din lærer til råds. 
 
​Anbefalet alder:
Fra 6 år. 

Undervisningen - noder - materialer m.m.:
Vi kommer hurtigt i gang med at spille små melodier, spille sammen med andre og deltage i små koncerter. I løbet af en sæson skal man købe noder og bånd m.v. for ca. 300 kr.
Derudover skal man have et nodestativ og en gulvbeskytter.
 
De yngste elever får brug for en forældre (eller anden) kan følge med og hjælpe lidt til, især med transport, men også med at huske til øvningen derhjemme.
Der vil gøres brug af en kombination af ene- og fællestimer.

Trompet (messingblæsere)

Messingblæsere er kendt fra både klassisk og orkester-musik såvel som jazz, soul, funk og pop. 

Rønne: Tirsdag
​Underviser: Anders Juhl Nielsen


På Musikskolen tilbyder vi undervisning i trompet, basun og kornet. Du er dog velkommen til at kontakte os, hvis du ønsker undervisning i andet messinginstrument. 

Instrument:
Du skal have et instrument til rådighed, så du kan øve hjemme. Musikskolen har en række messingblæsere, som du kan leje til at begynde med. Hvis du fortsætter på dit instrument, bør du efterhånden købe dit eget. Du kan altid spørge din lærer til råds. 

Anbefalet alder:
Fra 9 år. Man skal have fået sine blivende fortænder :-)


Bas

Bassen lægger det harmoniske og rytmiske fundament i musikken og er som sådan en afgørende komponent i bands og orkestre, store som små. 

​Rønne: Tirsdag​Underviser: Allan Werenberg

På Musikskolen kan du både gå til el-bas og kontrabas. Vi arbejder med teknik, groove, time og feel. Vi anbefaler, at du supplerer din basundervisning med sammenspil i et af vores bands eller orkestre. Her kommer bassen for alvor til sin ret.   

Anbefalet alder:
El-bas: Hvis du skal spille på en el-bas i fuld størrelse, skal du være mindst 10-11 år gammel. Hvis du ønsker at starte tidligere, kan du købe el-basser i halv størrelse. 
Kontrabas: Kontrabassen er STOR. De yngste elever får brug for en forælder (eller anden), som kan følge med og hjælpe lidt til med transporten. 

 

Guitar (akustisk)

​Guitaren er et fantastisk instrument. Den kan dyrkes både alene og sammen med andre, og den er også god til fællessang og hygge ved lejrbålet.

​Rønne: Mandag og fredag
​ ​
​Underviser: Rasmus Møller
Aakirkeby: Tirsdag og onsdag
​Allinge: Torsdag

Østerlars: Mandag

 

Underviser: ​Louis Claxton

Rønne: Tirsdag
Svaneke: Onsdag
 
På Bornholms Kulturskole kan alle lære at spille guitar. Du kan starte tidligt, for guitaren findes i både små og store størrelser.

Guitaren er alsidig og klarer både nye hits og musik fra gamle dage. Det er et instrument, der har folkeligheden dybt indlejret i sin sjæl, og guitaren bruges verden over i et væld af genrer og musikalske sammenhænge. Også af store virtuoser.
 
Instrument:
Du skal have et instrument til rådighed, så du kan øve hjemme. Musikskolen har en række akustiske guitarer i forskellige størrelser, som du kan leje til at begynde med. Hvis du fortsætter på dit instrument, bør du efterhånden købe dit eget. Du kan altid spørge din lærer til råds. 
 
Anbefalet alder:
Mindst 1. klasse.

 

Ukulele

Ukulelen er et lille strengeinstrument med fire strenge. Den minder lidt om en guitar. Du kender den måske også som en Hawaii-guitar.

Rønne: Mandag og fredag
​ ​ ​Underviser: Rasmus Møller
Aakirkeby: Tirsdag og onsdag
​Allinge: Torsdag


Instrument:
Du skal have din egen ukulele. Kontakt evt. din lærer før du køber en. En god ukulele koster ikke mere end 400-500 kr.

Anbefalet alder:
Mindst 4. klasse. Begyndere kan med fordel gå på små ukulele-hold.

Undervisningen - noder - materialer mm.:
Du kommer hurtigt i gang med at spille akkorder til melodier i forskellige genrer.
Der er muligheder for at spille sammen med andre, også med andre instrumenter.

El-guitar

 
Nexø: Mandag
 

​Underviser: Louis Claxton

Rønne: Tirsdag
Østerlars: Mandag
​Svaneke: Onsdag

​Aakirkeby: Tirsdag

​ ​Underviser: Rasmus Møller

Allinge: Torsdag

 

Instrument:
Du skal have dit eget instrument. Tal evt. med læreren, inden du køber. Det er nogle gange muligt at finde gode brugte instrumenter til en god pris.
 
Anbefalet alder:
El-guitar: Du har spillet akustisk guitar i et par år 
 
Undervisningen - Noder - Materialer m.m.
Vi spiller til en masse melodier i forskellige genrer, vi laver måske nogle selv.
Improvisation (at spille solo) spiller en væsentlig rolle i undervisningen.
Vi kommer også til at spille sammen (også med andre instrumenter) og måske deltage i små koncerter. 
 
Noder:
I løbet af en sæson skal man købe noder m.v. for ca. 200 kr. Vi bruger en “guitar- / basskole-bog”. Det er godt at have en tuner (stemmer).

Klaver

Der undervises både i almindeligt klaver og rytmisk klaver.

Nexø: Mandag

​ ​Underviser: Carsten Lund

Aakirkeby: Tirsdag
​Rønne: Onsdag

 

Rønne: Mandag - onsdag
​Underviser: Lars Peter Schultz
Svaneke: Tirsdag
Rønne: Mandag 

 

Underviser: Sabine Mogensen

Nexø: Tirsdag
​Svaneke og Østerlars: Onsdag
Allinge: Torsdag


Instrument:
Vi lærere, som underviser i klaver, synes det skal være sjovt at spille. Når du øver dig derhjemme, får du efterhånden styr på alle ti fingre og bliver rigtigt glad for at spille. Derfor er det selvfølgelig vigtigt at have et klaver, som du kan øve på.

Man kan købe udmærkede digitalpianoer med vægtede tangenter og indbyggede højtalere, som erstatning for et rigtigt akustisk klaver (dvs. piano, pianette, flygel). Generelt er priserne på digitalpianoer faldet gennem de sidste år samtidig med, at lydkvaliteten er blevet bedre.

Et elorgel eller et keyboard kan ikke bruges, da tangenterne ikke fungerer ligesom på et klaver. 

Anbefalet alder:
Fra 7-8 år

Undervisningen - Noder - Materialer m.m.:
Du kender nok allerede klaveret, for du har hørt og set det mange steder. Mange bands bruger enten klaver eller keyboards, men man kan også sagtens spille alene. Du kan spille både rytmisk og klassisk klaver. Hvis du er glad for at synge, kan du også lære at akkompagnere dig selv.
Du lytter sikkert tit til musik på fx. Spotify eller på Youtube. Hvis du går til klaverundervisning, kan du lære at spille nogle af de melodier, du synes godt om. Du lærer at læse noder, becifring og meget mere.
Vi kommer hurtigt i gang med at spille melodier og små stykker musik af forskellig slags,
firhændigt sammenspil, teori, hørelære, becifringsspil m.m. Du skal regne med at deltage i små koncerter.
I løbet af en sæson skal man købe noder m.v. for ca. 200 kr.
Oftest bruger vi en “klaverskolebog” , hvor man lærer de grundlæggende færdigheder.

Keyboard

Instrumentet er velegnet til begyndere.

Rønne: Mandag
​ ​

Underviser: Sabine Mogensen

Nexø: Tirsdag
Svaneke og Østerlars: Onsdag

 

​Rønne: Torsdag
​Underviser: Anja Lillemæhlum


Keyboard hører til gruppen af tangentinstrumenter: ”Key” betyder tangent, og "board" betyder bræt. Du kan spille alle stilarter undtagen langsomme, klassiske stykker på et keyboard, og det kan både være et sammenspils- og et soloinstrument. I lektionerne spiller du sammen med andre elever eller læreren.

Købe eller leje:
Du skal have et velfungerende keyboard hjemme. Du kan ikke bruge et el-orgel. Et keyboard koster fra ca. 1.200 – 4.000 kr som nyt. Du kan ofte finde gode brugte keyboard gennem annoncer.
Keyboardet skal have mindst fire oktaver, have fuld størrelse på tangenterne (15 cm.) og have ”one finger chord”/single finger”- funktion på rytmeboksen.
 
Anbefalet alder:
Begyndelsesalder 7 – 8 år
 
Undervisning – aktiviteter – noder mv.:
Undervisningen begynder grundigt og roligt. Den består at lytning, træning af præcision, rytmetræning (klap), fingerteknik, og korte melodier fra spillebog. Du lærer bas med én-fingersystem, og noget senere på sæsonen hele akkorder til melodierne. Der bliver i perioder i lektionerne brugt høretelefoner.
 

Trommer og slagtøj

Der bliver undervist i trommesæt, håndtrommer, percussion, marimba og vibrafon.

​Rønne: Mandag og onsdag  

​Underviser: Lars Juul  ​
Svaneke: Tirsdag

 

Krav til instrument: 
Du kan vælge imellem følgende slagtøjsinstrumenter som dit hovedinstrument: 

 • Congas-trommer (og andre håndtrommer). Congas har form som en tønde, og den er lavet af træ eller glasfiber med naturskind udspændt i den ene ende. Du spiller congas med hænderne. 
 • Stavspil (marimba/vibrafon) er toneinstrumenter, og du kan derfor spille melodier og akkorder; der bliver spillet med marimba-køller. 
 • Trommesættet er et godt begynderinstrument.
 • Øvetrommeplade
  Det bedste er at have et af ovennævnte instrumenter hjemme, så du kan øve dig, når undervisningen begynder. Har du ikke et instrument, kan du godt starte til undervisning alligevel; du skal bare anskaffe dig en øvetrommeplade.

Tal med læreren om, hvordan du bedst kommer i gang.

Instrument:
1. En congatromme koster fra ca. 2.500 kr.
2. En marimba koster fra ca. 10.000 kr. og en vibrafon fra ca. 20.000kr.
3. Et trommesæt koster fra ca. 5.000 kr. - Her kan du i starten nøjes med en øvetrommeplade.

Musikskolen har en bord-xylofon, som det er muligt at leje.

Anbefalet alder: 
Du kan normalt begynde fra du er 7 år.

Undervisningen - noder - materialer m.m.:
Uanset hvad du vælger, kommer du også til at arbejde med andre slagtøjsinstrumenter.
Det første år skal du regne med at købe 1 – 2 trommebøger (á ca. 200 kr.), et nodestativ (ca. 200 kr.) og en metronom (400- 500 kr.).
Har du ikke et trommesæt, skal du anskaffe dig en øvetrommeplade (ca. 400 kr.)

Sang

Der bliver undervist i både rytmisk og klassisk sang og alt det imellem.

Rønne: 
Mandag - Tirsdag - Onsdag - Torsdag


Underviser: Julie Brammer


Formålet med undervisningen:

 • at du kan lære din stemme og dens muligheder at kende
 • at du kan lære at synge rent og sundt
 • at du kan lære at forholde dig til musik
 • at du kan lære at synge solo og flerstemmigt
 • at du kan lære at fortolke sange
 • at du kan lære at synge forskellige stilarter, f.eks. pop, rock, jazz, klassisk, blues, ballader.
 • Generelt kan du lære lige præcis det DU gerne vil lære!

Undervisningens indhold:

Synge forskellige sange, som du synes er gode, og som vi finder i fællesskab, så du får passende udfordringer. Du får også mulighed for at synge ved koncert.

At lære om vejrtrækning, kropsholdning og grundlæggende sangteknik

Udvikle rytmisk og melodisk forståelse.

Anbefalet alder:
Fra 12 år og op.

 

Login til elevside

Log dig ind på din elev side, og få alle oplysninger om hvornår du skal til spil.

Login til nuværende elever her